Terug naar columns

Zijn werk is een intense leeservaring

Geschreven door Sam van Middendorp

‘Gesublimeerde verschrikking’, zo werd het proza van Walter van den Berg omschreven in Vrij Nederland, na het verschijnen van zijn roman Van dode mannen win je niet. Een treffende term voor het werk van de schrijver die in zijn romans zo akelig goed put uit zijn eigen pijn.   

Op zondag 21 oktober 2018 heeft Walter van den Berg een lezing gehouden bij Deventer Literair in de Oude Mariakerk aan de Nieuwe Markt. Van den Berg heeft inmiddels vier romans op zijn naam staan, waarvan de laatste pas echt het grote publiek bereikte dat zijn werk verdient. Schuld (2016) werd boek van de maand bij DWDD, stond op de shortlist van de Libris Literatuurprijs en wordt verfilmd. 

Eerder publiceerde hij al De Hondenkoning (2004), West (2007) en Van dode mannen win je niet (2013). Romans die een zekere hardheid delen, vol personages die niet bepaald zachtzinnig met andermans gevoelens omgaan en diep gefrustreerd zijn over alles wat maar tegenzit. Terugkerende elementen zijn huiselijk geweld, criminaliteit, alcoholisme en verwaarlozing. In combinatie met de heldere, kale taal waarin Van den Berg schrijft, brengt dat juist een kwetsbare onderlaag ongemakkelijk dichtbij. Het maakt van zijn werk een intense leeservaring, die onmiskenbaar indruk maakt. Overigens zijn deze drie eerdere romans door Van den Bergs uitgeverij Das Mag nu samen in bundelvorm uitgegeven. Een aanrader!

In 2017 was Van den Berg een van de schrijvers bij het beroemde Deventer Boekenweek-onderdeel ‘Cursiefjes’ en las hij in diverse café’s op de Brink fragmenten uit zijn werk voor. Dat smaakte naar meer! Een middag die je raakt en bijblijft.

Deze en vele andere interessante, verrassende lezingen worden iedere derde zondag van de maand georganiseerd door Deventer Literair
Op de website staat het complete programma. 

foto: Keke Keukelaar

— Einde. —