Terug naar columns

Pracht en kracht van Deventer Boekenstad

Geschreven door Alice van Diepen, directeur Bibliotheek Deventer

Nieuw in Deventer raakte ik twee jaar geleden al snel onder de indruk van het literaire aanbod in de stad. Zoveel verschillende organisaties, bedrijven en particulieren die actief zijn en Deventer Boekenstad tot een mooie plek maken om te zijn. Ik ontdekte dat er rond de Boekenweek en de Kinderboekenweek veel samengewerkt wordt. Het programma van de 15e gezamenlijke Boekenweek met als thema ‘Natuur’ bewijst dat maar weer. Gek genoeg ontbrak er een digitale plek voor al die literaire activiteiten. Waar is dat stadsbrede boekenprogramma zichtbaar?
Na de fusie met Athenaeumbibliotheek werd de 'nieuwe' Bibliotheek Deventer plotsklaps hoofdrolspeler in Deventer Boekenstad. Natuurlijk, een openbare bibliotheek op zich is een belangrijke speler, maar heel veel tijd en aandacht gaat (terecht) ook naar zaken als taalvaardigheid, educatie, meedoen in de samenleving; kortom onze maatschappelijke en educatieve rol. Met de eeuwenoude en kilometerslange collectie van de Athenaeumbibliotheek werd, zou je kunnen zeggen, het boekenkarakter van onze organisatie plotseling vele malen sterker. 
Aan de Athenaeumbibliotheek gekoppeld was de website Deventerboekenstad.nl. Door de naam verwachte ik daar dat stadsbrede programma te vinden. De website bevatte een ongelofelijke hoeveelheid digitale informatie over de rijke collectie. Topstukken konden geheel digitaal doorgebladerd worden, voor liefhebbers een fantastisch aanbod. En toch was ik teleurgesteld. Ook ik ben zo’n liefhebber en kan bijvoorbeeld smullen bij middeleeuwse miniaturen. Maar ik miste de lijn met het heden, met schrijvers of dichters in deze stad, met het Tuinfeest, de bijeenkomsten van het Dichterscafé of de lezingen van Deventer literair. 
Vanuit die verwondering was het een kleine stap om alle partijen uit te nodigen en met elkaar na te denken hoe de kracht en pracht van Deventer boekenstad beter over het voetlicht te krijgen. Het enthousiasme was van het begin af aan groot, alle deelnemers zagen het gezamenlijk belang om als netwerk én meer samen te werken én meer zichtbaar te zijn. Dankzij een bijdrage van de gemeente Deventer presenteren we nu alle mensen en hun organisaties die met zoveel passie en energie aan die mooie stad, Boekenstad, werken. Het resultaat mag er zijn, een nieuw logo en deze frisse en helder ingedeelde website.  Met een literaire agenda van dag tot dag maar ook die fantastische erfgoedcollecties van de Athenaeumbibliotheek. Een platform dat alle bezoekers welkom heet en koppelt aan al het moois dat Deventer Boekenstad voortbrengt. We willen onze passie voor boeken graag delen en bezoekers inspireren en informeren, zowel de inwoner van Deventer als de bezoekers aan de stad. Deventerboekenstad.nl dat kan niet missen!
 

— Einde. —