Artikelen

Docenten Deventer Schrijft - even voorstellen!

Geschreven door Deventer Boekenstad

Docenten zijn makers bij De Nieuwe Oost: Yentl van Stokkum poëzie, Lisa Weeda proza en Koen Frijns singer-songwriting.

Meer lezen

Deventer Schrijft

Geschreven door Deventer Boekenstad

Ben jij een verhalenverteller? Is schrijven jouw passie of wil je ontdekken of schrijven iets voor jou is? Deventer Boekenstad organiseert samen met De Nieuwe Oost strakke, korte én inspirerende cursussen van elk drie lessen. Drie vormen om jouw verhaal te vertellen: proza, poëzie of singer-songwriting. Samen met professionele jonge docenten werk je aan een kort verhaal, gedicht of nieuw nummer. 

Meer lezen

'Een steen in de vijver': verhalen rond een bijzonder vriendenboek uit 1939

Geschreven door Anne Hurenkamp

 

"Een steen in de vijver" is een publicatie met verhalen rond een bijzonder vriendenboek uit 1939 aangeboden aan Bertha van Marle-Cost Budde, de presidente van de Vrouwenarbeidsschool te Deventer. De publicatie van deze herinneringsalbum vertelt over de geschiedenis van de Vrouwenarbeidsschool, waar veel Deventenaren nog herinneringen aan koesteren.

Meer lezen

De Pioniers van het Bergkwartier

Geschreven door Ingrid van Bergenhenegouwen

Deze uitgave in woord én beeld, over de beginjaren van de Werkgroep Bergkwartier toont het werk en de inzet van de werkgroep en hun adviseurs. Een verhaal over het Bergkwartier dat niet eerder verteld is. In dit boek worden de jaren ’66 tot ’69 weer tot leven gebracht.

Meer lezen

Conny Braam - Ik ben Hendrik Witbooi

Geschreven door Deventer Literair

Conny Braam houdt dan een inleiding over haar werk met vooral aandacht voor haar laatste boek, dat gewijd is aan de Namibische vrijheidsstrijder Hendrik Witbooi. Op zondagmiddag 18 november a.s. in de Oude Mariakerk bij de Vereniging Deventer Literair. 

Meer lezen

Jongensogen - Jan van Kessel

Geschreven door Deventer Boekenstad

Stel nu eens dat die afgrond er niet zou zijn in mijn leven: het grote niets, de leegte, het mysterie. Dat alles helder is, beschikbaar, geweten. Dat er niets nog als een verrassing op me ligt te wachten...

Meer lezen

Tentoonstelling Deventer Boekenstad

Geschreven door Garrelt Verhoeven en Suzan Folkerts

Deventer Boekenstad - Twaalf eeuwen boekcultuur aan de IJssel.  In deze tentoonstelling op twee locaties brengen Museum De Waag en Bibliotheek Deventer de rijke geschiedenis van Deventer als eeuwenoude boekenstad. Lang voordat steden als Amsterdam en Leiden de boekencentra van Nederland waren, was Deventer in de vijftiende eeuw de boekenhoofdstad van ons land. Met bijzondere handschriften, incunabelen en topstukken uit de collectie van de Atheneumbibliotheek en bruiklenen uit binnen- en buitenland tot en met de Donald Duck van vorige week.

Meer lezen

De Nieuwe Oost - Het Wilde Oosten

Geschreven door Theater Bouwkunde

Je maakt in één avond kennis met de nieuwste lichting dansers, schrijvers, theatermakers en muzikanten uit het oosten.

Meer lezen

Plek

Geschreven door Oscar van den Boogaard

‘Rechts van de Duimpoort (het straatje naar de IJssel) bevond zich een van de beroemde koekbakkerijen, waarvan de reclamespreuk nog op de gevel te zien is. Nu wordt de bovenverdieping bewoond door de vader van Oscar van den Boogaard.’ Aldus het boekje Literaire wandeling door Deventer. Mijn vader beweert...

Meer lezen

Het Wolfgetal - Laura van der Haar

Geschreven door Stineke Dirkzwager

Het Wolfgetal gaat over de vriendschap tussen twee jonge pre-pubers, Vikki en de naamloze ik-figuur. Vikki is het soort vriendin waarvan je als ouder hoopt dat je kind daar nooit mee in aanraking komt:....
Laura van der Haar is schrijver en dichter. Ze schrijft o.m. voor De Speld en Vice

Meer lezen

Over sporen van lezers in eeuwenoude boeken...

Geschreven door Susanne de Jong

De eeuwenoude collectie van de Athenaeumbibliotheek ligt nu misschien wel veilig opgeslagen in de kluis, maar al deze boeken zijn jarenlang door veel verschillende handen gegaan. Veel van deze lezers hebben hun sporen in de boeken achtergelaten. Al die sporen laten we je zien. 

Meer lezen

Heldere gitaren met uitschieters...

Geschreven door Kester Freriks - NRC

Meer lezen
— Einde. —